Αν κάτι δεν με ικανοποίησε στο Social Network είναι το στερεοτυπικό cherchez la femme: πίσω από τον αυτιστικό άνδρα αναζητήστε τη the one that got away ιδανική γυναίκα. Θα μου πείτε βέβαια ότι δεν πρόκειται για το πρόσωπο αυτό καθαυτό αλλά για τη ματαιοδοξία ενός ανθρωπου και την ψυχαναγκαστική του ανάγκη να την προσωποποιήσει. Άλλωστε, σε αντίθεση με τα σχόλια όσων αντιλαμβάνονται μια μυθοπλασία (έστω και βασισμένη στις εκμυστηρεύσεις της μιας πλευράς των πραγματικών προσώπων) ως κινηματογραφική απόδοση της απόλυτης αλήθειας, από την «κρυφή ιστορία του Facebook» κρατάει κανείς μάλλον τις αγελαίες συμπεριφορές, την αδίστακτη επιχειρηματική λογική (χάριν της οποίας ακυρώνονται οι προσωπικές σχέσεις που όλως τυχαίως αποτελούν το επαγγελματικό αντικείμενο του πόθου) και την επένδυσή της ενίοτε με αμπελοφιλοσοφίες περί του διαδικτύου ως λυδίας λίθου της ανθρώπινης ύπαρξης. Χωρίς όλα αυτά να υποτιμούν την εξαιρετική σε βλέμματα, στάση και προσέγγιση ερμηνεία του Jesse Eisenberg ως evil twin του Mr. Spock: το καλύτερο twist της ταινίας είναι ότι το Facebook επινόησε ο τελευταίος των Βουλκάνιων.
14 years ago
Ναι.
ReplyDeleteΔεν διαφωνώ, αλλά καλώς ή κακώς η περι-εστιακή ζωή και οι κοινότητες στο Harvard είναι κάπως έτσι, καθώς και η αμερικανική συνοχή του φοιτητικού ιστού που δεν έχει πρόβλημα στο να προβάλλει, να ψάξει τον άλλον και να δειχθεί στον δίπλα του!
ReplyDelete@Δεδαγκωμένη: Thank you for reading.
ReplyDelete@gasireu: No doubt. Και είναι και μέρος της λειτουργίας της συγκρότησης μιας αριστοκρατίας σε μια δημοκρατία που τύποις την απεχθάνεται, θα πρόσθετα.
σε σχέση με το στερεοτυπικό cherchez la femme: το ίδιο υποστήριξε και ο πραγματικός zuckerberg, ότι στην ταινία δλδ παρουσιάστηκε έτσι "γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν την ικανοποίηση για την ικανοποίηση του να δημιουργείς κάτι".
ReplyDeleteΝαι, και γι' αυτό κι αυτός παντρολογιέται τώρα για να μας πει μετά, so there. :p
ReplyDelete