Wednesday, January 20, 2010

Darwin’s Darling



Προτού ο Charles Darwin καταστεί η εικόνα του σεβαστού κυρίου με τη γενειάδα, εξίσου γνωστής ως πολιτισμικού εμβλήματος με τη μορφή του Einstein, η ανάγνωση της αλληλογραφίας του αποκαλύπτει πως υπήρξε ένας τυπικός βικτωριανός gentleman κατά την αρχή που δηλώνει ότι it is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife. Για να διορθώσει τη συγκεκριμένη ατέλεια και να πληρώσει την έλλειψη τον Ιούλιο του 1838 ο νεαρός Charles παίρνει ένα φύλλο χαρτί, το χωρίζει σε δύο στήλες, Marry και Not Marry, και αρχίζει να καταγράφει επιχειρήματα. Οπωσδήποτε, τα μειονεκτήματα της όλης υπόθεσης είναι σοβαρά: «λιγότερα χρήματα για βιβλία», «δεν θα μπορώ να διαβάζω τα βράδια», «χάσιμο χρόνου». Έπειτα είναι και οι χαρές της εργένικης ζωής τις οποίες θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αποχαιρετήσει: η «ελευθερία να πηγαίνει κανείς όπου θέλει» ή οι «συζητήσεις με έξυπνους άνδρες σε κλαμπ». Ωστόσο, ο ίδιος κλίνει μάλλον προς τα θετικά του εγχειρήματος: «παιδιά (με το θέλημα του θεού)» (για τη διαιώνιση του είδους), «έχεις κάποιον να φροντίζει τη σπίτι» (τη δουλάρα), το «γυναικείο κουβεντολόι» (κανείς δεν του είχε μιλήσει για την κρεβατομουρμούρα). Φυσικά, εκείνο που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του γάμου είναι η έννοια της συντροφικότητας: «Constant companion, (& friend in old age) […], –object to be loved & played with.– better than a dog anyhow». Υπό το βάρος του καταλυτικού επιχειρήματος ο Charles σπεύδει να παντρευτεί την πρώτη του ξαδέρφη, Emma Wedgwood. Καθότι η γυναίκα είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

10 comments:

  1. Παρεξηγήσιμος μέχρι κτηνοβασίας -- άκου κει: better than a dog anyhow.

    Οι φίλοι μας τα ζώα.

    ReplyDelete
  2. Για να σας μπερδέψω έτι περαιτέρω, υπενθυμίζω τη λιτή και περιεκτική απάντηση του Καβάφη, όταν ρωτήθηκε σχετικά από νεαρό του φίλο: "Αν θες να ζήσεις σαν άνθρωπος και να πεθάνεις σα σκυλί, μην παντρεύεσαι. Αν θέλεις να ζήσεις σα σκυλί και να πεθάνεις σαν άνθρωπος, παντρέψου"...

    ReplyDelete
  3. Άλλο αυτό: κατά Καβάφη, αναπόφευκτα ο ανήρ θα γίνει σκύλος αργά ή γρήγορα. Κατά Δαρβίνο, έχει να επιλέξει μεταξύ σκύλου και γυναικός.

    ReplyDelete
  4. @Sraosha: Ή «τι finches τι γυναίκες»...
    @Anonymous: Κυνικό.
    @Άννα: Adam Kuper, Incest and Influence. The Private Life of Bourgeois England, Harvard University Press 2009, pp. 1-2, με πρωτογενή πηγή την αλληλογραφία του Δαρβίνου. Ο Κuper αναφέρεται στις πρακτικές της δικτύωσης των βικτωριανών μέσω της (αποδεκτής) συνήθειας να παντρεύονται πρωτοξαδέρφες.

    ReplyDelete
  5. @rakasha, thanks:) polu endiaferon, akous ekei 'diktywsh' ya viktorianous kyrious:P

    ReplyDelete
  6. @xilaren: Μου είχε κολλήσει σήμερα, όλο εις -al επίθετα μου έρχονταν :p
    @Άννα: Victorian social networking :)

    ReplyDelete
  7. Mrs Darwin (poem by Carol Ann Duffy)

    7 April 1852
    Went to the Zoo.
    I said to Him -
    Something about that Chimpanzee over there reminds me of you.

    :)

    ReplyDelete