Thursday, October 22, 2009

Soul asylum

«Ωραία τα λέει ο κ. Ζακ Μπαρό: η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τους κανόνες που αφορούν την παροχή ασύλου. Ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μεγάλα κύματα παράνομης μετανάστευσης. Να παραχωρήσουμε σε άλλες χώρες την αλληλεγγύη, μαζί με την υποχρέωση να κρατήσουν εντός των συνόρων τους εκείνους που θα λάβουν το άσυλο;»

(Από εδώ.)


Είναι καιρός που θέλω να γράψω κάτι για τα όρια του εξυπνακισμού στη δημοσιογραφία. Όπου το κύριο point θα ήταν φυσικά ότι δεν υπάρχουν όρια: από τη στιγμή που έχεις φαρμακερή γλώσσα και το ελεύθερο να την αμολύσεις, ποιος θα σε κρατήσει, το παιδί μέσα σου ή οι better angels of your nature; Το πρότυπο του μέτρου αποκλείεται, είναι πολύ μακριά, στο Arts et Métiers στο Παρίσι. Το πρόβλημα είναι ότι τα καλαμπούρια που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά για ένα στιγμιαίο χάχανο εντός της οποιασδήποτε παρέας αλλάζουν μορφή και προεκτάσεις όταν παραδίδονται στον δημόσιο λόγο. Χο χο χο με το χωρατό του Γιάννη Πρετεντέρη για τους 11 υποτιθέμενους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ που θα πηγαιναν στο debate μπορεί να έκανα κι εγώ αν ένας φίλος μου το τύλιγε σε ένα ευρηματικό ανέκδοτο και μου το έλεγε κατ’ ιδίαν. Αλλά από την έντυπη πολιτική δημοσιογραφία δεν περιμένουμε χιούμορ, αυτό μπορούμε να το αναζητήσουμε και αλλού – η πιτσιρικοποίηση της γραφής που για ορισμένους στις εφημερίδες είναι η λυδία λίθος της προσέλκυσης αναγνωστών προσωπικά δεν μου λέει τίποτα όταν γίνεται σε βάρος της ανάλυσης. Εκτός αν απλώς αποκαλύπτει τα εσωτερικευμένα συμπλέγματα του καθενός, τα οποία προβάλλονται στην υπόλοιπη κοινωνία ως θέσφατα: αλλά αν στη Λώρη Κέζα ξινίζει ο Ζακ Μπαρό και βρωμάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την άποψή της η σχετική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι άψογη ή τηρείται απαρέγκλιτα, η ίδια φιλοξενεί ήδη 500 μετανάστες στη σαλοτραπεζαρία της και δεν μπορεί να κρατήσει εντός των συνόρων της άλλους ή θα ήθελε να παζαρέψει το άσυλό της με την ομόλογή της στο Paris-Match δεν έχει νόημα να το μάθω από μια εξυπνακίστικη ξεπέτα έξι σειρών – όπως ακριβώς εκείνη θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να βλέπουμε ηγέτες να ξύνουν τη μύτη τους ή να πλένουν τα δόντια τους.

6 comments:

  1. Αμήν. Επιτέλους. Άι σιχτίρ, πια.

    ReplyDelete
  2. Δηλαδή εσύ πιστεύεις πως όταν εμβαθύνει σε κάποιο θέμα η Λώρη Κέζα είναι καλύτερα τα πράγματα;

    ReplyDelete
  3. @sraosha: Τέτοιο βρισίδι ρίχνεις διαβάζοντας εφημερίδα καθημερινά; :P

    @J95: Όχι. Πιστεύω ότι όταν η Λώρη Κέζα εμβαθύνει σε κάποιο θέμα στην άλλη στήλη της το κάνει για να εκφράσει μια ακραία άποψη και να γίνει επιτηδευμένα divisive. Αυτό είναι άλλο θέμα για άλλο post. Εδώ όμως μου την έσπασε ο επιτηδευμένος εξυπνακισμός, όπως μου τη σπάει και όταν τον εκφράζει καθημερινά ο Στέφανος Κασιμάτης της Καθημερινής.

    ReplyDelete
  4. Tα πρετεντεράκια πρέπει να τα περιποιείσαι όσο είναι μικρά στις μέσα σελίδες, στα κουτσομπολιά των κουλτουροενθέτων. Μετά είναι αργά...

    ReplyDelete
  5. "η ίδια φιλοξενεί ήδη 500 μετανάστες στη σαλοτραπεζαρία της και δεν μπορεί να κρατήσει εντός των συνόρων της άλλους ή θα ήθελε να παζαρέψει το άσυλό της με την ομόλογή της στο Paris-Match"
    Ώπα... Εδώ νομίζω υποπίπτεις σ' αυτό που μέμφεσαι παραπάνω.

    ReplyDelete
  6. Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Άυτό στο οποίο υποπίτπω εδώ λέγεται «σαρκασμός».

    ReplyDelete