Wednesday, February 9, 2011

Regarding Leaves in October


Μια υποσημείωση του Christopher Browning (p. 42)

Iteration 1: Στις 9 Οκτωβρίου 1941 η Γερμανία μπορεί ακόμη να ελπίζει σε νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πτώση του Κιέβου και η σύλληψη 660.000 αιχμαλώτων στις αρχές του μήνα έχουν δημιουργήσει στους κόλπους της ναζιστικής ηγεσίας ευφορία για την επικείμενη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Η διακοπή της προέλασης σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τα περίχωρα της Μόσχας βρίσκεται ακόμη τρεις μήνες στο μέλλον. Τα φύλλα των δέντρων στο Βερολίνο έχουν πάρει καφέ χρώμα και έχουν αρχίσει να πέφτουν. Ο Joseph Goebbels, υπουργός Δημόσιας Διαφώτισης και Προπαγάνδας, τους αφιερώνει μια ολιγόλογη ημερολογιακή καταχώρηση στο περιθώριο των γεγονότων της ημέρας.

Iteration 2: Στις αρχές του 1961 ο αρχιτέκτονας της επιμελητείας του Ολοκαυτώματος Adolf Eichmann προετοιμάζει την υπερασπιστική γραμμή του εν όψει της δίκης του στην Ιερουσαλήμ ως εγκληματία πολέμου. Στο χρονολόγιο που επισυνάπτει προς τον δικηγόρο του περιγράφει μια επίσκεψή του στο υπό κατασκευή στρατόπεδο συγκέντρωσης του Belzec στο νότο της πρώην ανατολικής Πολωνίας. Εχοντας ενημερωθεί κατά δήλωσή του από τον προϊστάμενό του υψηλόβαθμο SS Reinhard Heydrich για την ειλημμένη απόφαση περί «τελικής λύσης» του εβραϊκού ζητήματος, πληροφορείται από τους επιτόπου υπεύθυνους ότι το υπό ανέγερση συγκρότημα θα επιτελεί το συγκεκριμένο σκοπό με χρήση θαλάμων αερίων. Ανάγει την ημερομηνία της ξενάγησης στα τέλη του καλοκαιριού του 1941 από το «πλήρως φθινοπωρινό» χρώμα των φύλλων των δέντρων που θυμάται έντονα.

Iteration 3: Το 2000 ο αμερικανός ιστορικός Christopher Browning στο βιβλίο του Nazi Policy, Jewish Workers, German Killers απαντά στον γερμανό ομόλογό του Christian Gerlach, ο οποίος υποστήριζε ότι η μνήμη του Eichmann ήταν είτε ασθενής είτε συνειδητά εσφαλμένη και οι ανωτέρω επιθεωρήσεις δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πριν από τον Δεκέμβριο του 1941, χρονολογία οπότε κατά τη δική του άποψη λήφθηκαν οι οριστικές αποφάσεις για την εξόντωση των Εβραίων της ευρωπαϊκής ηπείρου. Mεταξύ άλλων στοιχείων, ο Browning θα προσφύγει και στην καταχώρηση του ημερολογίου του Goebbels για να υποδείξει ότι σύμφωνα με το αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος βόρειας Γερμανίας και ανατολικής Πολωνίας, εφόσον τα δέντρα φυλλοβολούσαν στο Βερολίνο τον Οκτώβριο δεν θα είχαν αποβάλει ακόμη το φύλλωμά τους στο Άουσβιτς τον Σεπτέμβριο, επομένως η χρονολόγηση του Eichmann για την κατασκευή των εγκαταστάσεων είναι ορθή, και άρα η απόφαση για την «τελική λύση» των στρατοπέδων θανάτου όχι μόνο είχε ληφθεί, αλλά τα πρώτα της στάδια είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο τρίμηνο του 1941. Οι υποκείμενες διεργασίες της ιστορικής μεθόδου, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις συμπιπτουσών και αντικρουόμενων λεπτομερειών, οι υποσημειώσεις μιας γενοκτονίας γράφονται με φθινοπωρινά φύλλα.

7 comments:

  1. Τα καφετιά φύλλα του Christopher Browning.

    Το ποστ είναι υπαινικτικό σχόλιο για το μπρουχαχά περί το 1821 του ΘΒ, να υποθέσω...

    ReplyDelete
  2. Διά της τεθλασμένης οδού, μια και άκουσα προχθές στο ραδιόφωνο ενός ταξιτζή κάποιον να ισχυρίζεται με περισσή βεβαιότητα ότι «την ιστορία δεν τη γράφουν οι καθηγητάδες» - υποθέτω θα το κάνουν οι παπάδες παπάδες ή οι ζευγάδες ζευγάδες. Δεν έχω δει τη σειρά ούτε και πληροφορηθεί λεπτομερώς τι καταμαρτυρούσι στον Βερέμη, επειδή όμως πρόκειται για άνθρωπο που πρόσκειται στον ευρύτερο συντηρητικό πολιτικό χώρο και όχι καμιά Ρεπούση βρίσκω διασκεδαστικό ότι κι αυτός είναι πλέον εθνοπροδότης.

    ReplyDelete
  3. Ängstlich
    sinkt mit dem Laub der Esche
    Gewölk in den Karren der Jammernden

    ReplyDelete
  4. @abravanel: Ή πώς η γλώσσα συσκοτίζει την πραγματικότητα, υποθέτω. «Κατεδαφιζόμενον», business as usual...
    @helion: Poetry after Auschwitz. (Είναι Paul Celan;)

    ReplyDelete
  5. ποιός άλλος :)
    υπέροχο ποστ, ρακ

    ReplyDelete