Sunday, October 11, 2009

Think of London (a small city)

London still puzzles me. Το Λονδίνο με ήλιο δεν είναι Παρίσι ως προς την αμεσότητα της γοητείας, παραμένει όμως μια πόλη που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα (εκτός αν είσαι στην Oxford Street εν μέσω rush hour). Ίσως είναι ο χώρος (η έκταση των δρόμων, ο χαμηλός κατά κανόνα συντελεστής δόμησης, η αφθονία των πάρκων). Ίσως είναι τα πολλά μικρά μυστικά μέρη που ανακαλύπτεις για περπάτημα, όπως το Highgate Hill. Ίσως είναι η διάθεση των ανθρώπων, της μαύρης κοπελιάς που πουλάει confectionary, σου δίνει οδηγίες για το μουσείο που ψάχνεις και σε χαιρετάει με ένα cute wink αντί για το τυπικό bye. Οπωσδήποτε είναι η ποιότητα των βιβλιοπωλείων θα μπορούσα να ζήσω μέσα στο Foyles, έχει και ωραίο café. Σίγουρα είναι το πλήθος των επιλογών ενός πολιτισμικού επικέντρου: ινδικό, ιταλικό, ισπανικό, τουρκικό εστιατόριο στην ίδια ευθεία και σε απόσταση 30 μέτρων – το βαλτικό το βρίσκεις μόλις στρίψεις τη γωνία. Το Λονδίνο σε πείθει ότι υπό τις (διόλου αμελητέες ως παράγοντες δυσκολίας) κατάλληλες συνθήκες –επαγγελματική αποκατάσταση, κοινωνικός ιστός, ψυχική διάθεση– μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα τη good life που πιο στενόκαρδες πρωτεύουσες σου παρέχουν τσιφούτικα, σαν να τους χρωστάς γραμμάτια. Κι αυτό που αποπνέει για μένα τελικά είναι φυσικότητα: σαν τα πράγματα να γίνονται χωρίς κραυγές, χωρίς να χρειάζεται να προβάλεις την ενδεχομένως μικρή θεατρική καινοτομία σου ως μείζων γεγονός του αιώνα, χωρίς να ανεμίζεις υπαινικτικά τη γαστριμαργική πρωτοπορία σου στα μούτρα των αδαών, χωρίς να κομίζεις γλαύκας και άλλες μεταξωτές κορδέλες ες Αθήνας.

5 comments:

  1. Είναι ακριβώς όπως τα γράφεις. Όσο ωραία τα γράφεις.

    ReplyDelete
  2. Ναι, γι' αυτό πάσχισα με νύχια και με δόντια να μείνω εκεί. Αλλά είναι πανάκριβο. Κι είναι ανελέητο με του λιγότερο πλούσιους (τους φτωχούς ξέγραψέ τους).

    ReplyDelete
  3. @ Ιφιμέδεια: A, i'm preaching to the converted, it seems. :) Thank you.
    @ Sraosha: Ναι, καταλαβαίνω τις προϋποθέσεις, τις σημείωσα κι εγώ. Αλλά πάλι, ποια μεγαλούπολη δεν είναι πλέον ανελέητη με όσους απλώς τα βγάζουν πέρα; Προσωπικά, δεν θεωρώ την Αθήνα και πολύ φιλική σε αυτό.

    ReplyDelete
  4. "μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα τη good life που πιο στενόκαρδες πρωτεύουσες σου παρέχουν τσιφούτικα, σαν να τους χρωστάς γραμμάτια"

    Χμ, απ' ό,τι φαίνεται, τελικά, η μεγάλη διαφορά είναι εάν ζεις κάπου ή αν πηγαίνεις εκεί για διακοπές: εγώ περνάω υπέροχα στις 'στενόκαρδες' όταν πάω διακοπές εκεί.

    ReplyDelete
  5. Και αυτό το caveat ισχύει, το είχα σημειώσει και για το Παρίσι. Πράγμα που δεν αναιρεί πάντως το γεγονός πως όσα σου προσφέρει τσιφούτικα η Αθήνα το χειμώνα, τσιφούτικα σου τα προσφέρει και το καλοκαίρι.

    ReplyDelete