Monday, December 8, 2008

Riot Police

Η Κατάσταση εξαίρεσης του Giorgio Agamben αποτελεί μια ανάλυση των κινδύνων της σταδιακής διολίσθησης των δημοκρατικών πολιτευμάτων στον 20ό αιώνα από τον κοινοβουλευτισμό σε αυταρχικές μορφές επιβολής στους πολίτες μέσω της επίκλησης εκτάκτων καταστάσεων που δικαιολογούν την αναστολή του νόμου. Ο χαρακτήρας της σημερινής ελληνικής αστυνομίας διαμορφώθηκε σε συνθήκες μιας τέτοιας «κατάστασης εξαίρεσης», του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, όταν η χωροφυλακή πρωτοστάτησε στην καταστολή των Δεκεμβριανών, όπως και στα «έκτακτα» μέτρα που ακολούθησαν. Η μετακατοχική ελληνική αστυνομία σπάνια λειτούργησε ως αυτό καθαυτό όργανο αστυνόμευσης. Δημιουργήθηκε και έδρασε αποτελεσματικά ως όργανο αντιμετώπισης του κομμουνισμού για τέσσερις περίπου δεκαετίες, έχοντας σχεδιαστεί ουσιαστικά για να αποτελεί την ασπίδα ενάντια στον Άλλο – τον αντίπαλο που απειλούσε τη διασάλευση της υφιστάμενης πολιτικής και κοινωνικής τάξης. Γι’ αυτό και οι κατασταλτικές της ικανότητες δεν θριάμβευσαν μόνο στον εξαναγκασμό αντιφρονούντων σε κατάποση ρετσινόλαδου τη δεκαετία του ’30, αλλά και στους ξυλοδαρμούς των φοιτητικών διαδηλώσεων της δεκαετίας του ’50, όταν η πολιτική ηγεσία αποφάσισε το κυπριακό ζήτημα να φύγει από τους δρόμους και να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, στην ανάδειξη σε στυλοβάτη του καθεστώτος την περίοδο της επταετίας και στην κυνηγεσία μεταναστών με μηχανές στα ‘00s. Η επί Μεταξά και Μανιαδάκη εμφυσηθείσα νοοτροπία που τη θέλει μια μορφή εξουσίας χωρίς αναφορές στο κοινωνικό σώμα που υποτίθεται ότι προστατεύει εκφράστηκε εκ νέου με την εξίσωσή της με τους praetores urbis από τον διανοούμενο των κακοχωνεμένων ιδεολογημάτων Βύρωνα Πολύδωρα. Αν χρειάζεστε ένα αντίδοτο για τα φαντάσματα που κατατρύχουν κατά καιρούς το συλλογικό φαντασιακό της ελληνικής κοινωνίας η ΕΛ. ΑΣ. είναι το ιδανικό σας. Αν προτιμάτε ένα σώμα που θα εφαρμόζει απλώς το νόμο, αποταθείτε αλλού.
P.S. Η επίσημη δικαιολογία από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο για την πλήρη αστυνομική αδράνεια στη διάρκεια των ανεξέλεγκτων επεισοδίων ήταν ως πριν από λίγο ότι "αν επέμβει μια διμοιρία ΜΑΤ θα έχουμε νεκρούς". Με άλλα λόγια η ΕΛ. ΑΣ. ή παρακολουθεί ή σκοτώνει, μέση λύση δεν υπάρχει...

7 comments:

  1. ''Με άλλα λόγια η ΕΛ. ΑΣ. ή παρακολουθεί ή σκοτώνει, μέση λύση δεν υπάρχει...''

    so well spoken
    καλά ηλίθιοι είναι όταν ξεστομίζουν αυτό;

    ReplyDelete
  2. Προφανώς ζείς στην εποχή της Δημοκρατίας, πρό Περικλή βεβαίως:)

    Στην Μαζική Δημοκρατία τα ερωτήματα που θέτεις δεν ισχύουν.

    Πολύ περισσότερο στην εποχή της διεκδίκησης των πάντων απο τους πάντες όπου σιγά σιγά περνάμε.

    Υ.Γ.Δεν ξέρω τι μιλήσατε με τον μπατζανάκη αλλά να γράφεις που και πού στο βουστάσι. Και πούσαι δεν υπάρχει δημοκρατία για ν' αποφασίσεις αρνητικά. Μόνο καταφατικά. Αλλοιώς θα σου βανδαλίσουμε το φλυτζανάκι του εσπρέσσο:)

    ReplyDelete
  3. Άστον άνθρωπο ήσυχο και δεν χρειάζεται οι χριστιανοί να έχετε άποψη και περί δημοκρατίας. Θέλω να πω πως κανείς δεν έχει απο εσάς, αυτή την απαίτηση.

    ReplyDelete
  4. @gasireu: Α, νομίζω ότι είναι full time ηλίθιοι, όχι μόνο σε τέτοιες στιγμές έμπνευσης.

    @γεώργιος χοιροβοσκός: Η ιδανική δημοκρατία είναι εκείνη των "ευγενών αγρίων" που θαύμαζε και ο Rousseau. Όπως είπα και στον μπατζανάκη, "ξέρεις ότι θα γράφω κάθε έξι μήνες". Επίσης, πρόσεχε, αυτό είναι casus belli, χωρίς δημοκρατία επιβιώσαμε αιώνες, χωρίς espresso δεν ζούμε ούτε μια μέρα :P

    ReplyDelete
  5. @αθήναιος: Μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύουμε να έχει άποψη αυτές τις μέρες...

    ReplyDelete
  6. Και είναι κρίμα γιατί λίγο γέλιο, το χρειαζόμαστε μέρες που είναι.

    ReplyDelete