Saturday, August 26, 2006

Tame Animals

Κάποια στιγμή στη διάρκεια των διακοπών είθισται τα βιβλία να τελειώνουν. Είναι μια από τις προβληματικότερες στιγμές της εν λόγω διαδικασίας γιατί είσαι νομοτελειακά υποχρεωμένος να πάρεις το καπελάκι σου και να βγεις προς άγραν έντυπου υλικού σε κάποιο χώρο που δεν είναι η βάση σου. Και είναι από τις προβληματικότερες στιγμές γιατί η ψυχική σου ηρεμία βρίσκεται πια κατά πάσα πιθανότητα στο έλεος ενός άδετου φυλλαδίου.

Το τεύχος του Newsweek που έπεσε στα χέρια μου πριν από μια-δυο βδομάδες δεν έδειξε κανένα έλεος. Είχε τον τρόμο ζωγραφισμένο στο εξώφυλλό του και μια εκτεταμένη ανάλυση της γνώσης που έβαλαν ή δεν έβαλαν στις ΗΠΑ για την τρομοκρατία πέντε χρόνια μετά, ελάχιστα ψήγματα της σοφίας της οποίας παραθέτω παρακάτω:
  • "From imperial days, the Brits have long experience operating in the casbahs and souks" - μετάφραση: "Είμαι από την Κρήτη και ξέρω από καλό λάδι..."
  • "It is a myth of course that the British intelligence services operate with the cool smoothness of James Bond” – με άλλα λόγια έχουν κόψει τα κουνημένα και τα πίνουν χτυπημένα.
  • “Their [έλα τώρα που δεν ξέρεις ποιοι είναι οι they] ideology may date from the 7th century but the jihadists are eager to get control of 21st century weapons of mass destruction” – αν είχαν δηλαδή καμιά πιο φρέσκια ιδεολογία και ήταν, ξέρω ‘γω, παλαιοημερολογίτες, ο αρθρογράφος θα τους χορηγούσε WMD με τη σέσουλα;


Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο τύπος στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε τον δικό του ιστορικό συμβιβασμό απεμπολώντας τον ελεγκτικό του χαρακτήρα για χάρη της εθνικής ασφάλειας και ενστερνιζόμενος τις πρακτικές της αυτολογοκρισίας και των «εμφυτευμένων» (embedded) ρεπόρτερ. Ο μήνας του μέλιτος διεκόπη απότομα από το Abu Ghraib και από το 2004 και εντεύθεν κάποιοι επιχειρούν να ακολουθήσουν τον βετεράνο Seymour Hersh (του οποίου τα Annals of National Security κάθε μήνα στον New Yorker αποτελούν μια εντυπωσιακή καταγραφή των εσωτερικών μηχανισμών και διεργασιών της κυβέρνησης Bush) στη διεκδίκηση της χαμένης τιμής της αμερικανικής δημοσιογραφίας και του δικαιώματος σε άλλη τροφή από το κουτόχορτο. Οι παραπάνω ατάκες του Evan Thomas (Τhe New Age of Terror, 14/08/06) δείχνουν τι συμβαίνει όταν ο «εξημερωμένος τύπος» δυσκολεύεται να βρει πίτουρα έξω απ’ το κοτέτσι...


4 comments:

  1. "με άλλα λόγια έχουν κόψει τα κουνημένα και τα πίνουν χτυπημένα".

    Εντάξει, μου ΄βγαλες τον καφέ απ΄τη μύτη! :D

    Σε παρόμοια συζήτηση, κάποιος είχε δώσει αυτό το λινκ : www.cato.org/pubs/regulation/regv27n3/v27n3-5.pdf
    Είναι pdf και ονομάζεται false insecurity. Θεικό!

    ReplyDelete
  2. Μαλακία έγραψα. Λέγεται "a false sense of insecurity". Sorry. :)

    ReplyDelete
  3. αυτό που με ενόχλησε περισσότερο σε αυτό το άρθρο ήταν πως με το που διάβασα τον τίτλο ("The new age of terror" The NEW AGΕ;;; έλεος!) ήξερα πως θα εκνευριστώ προτού φτάσω στο τέλος του. Όμως το διάβασα. Και αυτό και ό,τι άλλο γράφτηκε από τις 10/8. Αν αυτό δεν είναι μαζοχισμός, δεν ξέρω τι είναι.

    Kοινώς, ο Thomas τη δουλειά του κάνει. Εμείς γιατί διαβάζουμε το Newsweek;
    (την άλλη φορά που θα μου τελειώσουν τα βιβλία στις διακοπές εγώ θα αγοράσω τη Βαβούρα :-)

    ReplyDelete
  4. @xpsilikatzoy:Don't drink (coffee) & blog, it's dangerous :p
    @xilaren: Πάλι καλά που ήταν "new age" και όχι "the age of aquarius" - βγαίνει ακόμα η Βαβούρα;;;

    ReplyDelete