Friday, December 21, 2007
Jungle boogie
Saturday, December 1, 2007
The Pros and Cons of Business Tripping
Monday, November 5, 2007
Burn your shadow (away)
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Χρήστου Χωμενίδη που καυτηριάζει τη «δικτατορία της επιτυχίας» που προβάλλουν τα ΜΜΕ (στα οποία ο ίδιος διαπρέπει) οι διαφημίσεις μας ταΐζουν με πρότυπα winners: εξαιρετικούς επαγγελματίες, καταπληκτικούς τύπους στις παρέες, ξηγημένους φίλους και μοιραίους εραστές. Αυτό το buddy πρότυπο πλαστικών ανθρώπων αποτελούν ενδεχομένως οι διαφημίσεις του «βαρέως lifestyle», του Nescafe, των SUV και των priceless πιστωτικών καρτών. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά την άποψή μου όμως έχουν οι άλλες, οι χιουμοριστικές, οι χαβαλεδιάρικες, εκείνες που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό, εκείνες που επικαλούνται άλλα στερεότυπα. Το είδος που κυριαρχεί σε αυτές είναι ένας λιγούρης για τζάμπα ελαστικά, ο γλύφτης του τροχονόμου που τον γράφει, ο μπαμπάς που είναι μάγκας γιατί σηκώνει το μαγαζί παιχνιδιών για τα μπασταρδάκια του, η trendy μαθήτρια που θέλει τσάντα επώνυμη, δεν θέλει αυτή τη φόλα, αυτός που πυροβολείται από διαρρήκτη γιατί είναι τόσο τσίπης που δεν έχει ψηφιακή πλατφόρμα. Στο flipside αυτό του 45αριού του lifestyle που επικαλείται ο Χωμενίδης (και κάτι θα ξέρει, γιατί όλα τα μυθιστορήματά του το λιμπίζονται αδιακρίτως), το οποίο αντλεί κατά βάση τους τύπους του από εισοδηματικά στρώματα κοντύτερα στον μέσο όρο, η ελληνική κοινωνία απαρτίζεται από καταναλωτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Συναποτελείται από ανθρώπους που λειτουργούν ανορθολογικά, λυσσάρηδες για κάθε είδους προσφορές, αυτόματα που κινητοποιούνται με την παραμικρή έκπτωση, σκύλους του Pavlov που ανταποκρίνονται αυτόματα στα ερεθίσματα των δωρεάν λεπτών στο κινητό τους. Το όλο τζέρτζελο δεν γίνεται εδώ τόσο χάριν του κοινωνικού στάτους όσο της υπαρξιακής αγωνίας να μην πιαστεί κανείς Αλέκος, Κώτσος και διάφορα άλλα συμπαθή ονόματα που δηλώνουν τη διαρκή ανησυχία των Ελλήνων για την εξυπνάδα τους, φαινομενική και μη – την οποία για να επιβεβαιώσουν οφείλουν προφανώς να δρουν σαν ηλίθιοι: «ο Τζακ πήδηξε!» Κι εσύ κι ο ψύλλος σου…
Monday, October 8, 2007
Running out of lullabies
Monday, October 1, 2007
Espresso love
Tuesday, September 25, 2007
Less than enough
Friday, September 14, 2007
Election Day post
Friday, September 7, 2007
Stalag 17
Thursday, August 30, 2007
Plot Society
"Κύριε Διευθυντά,
Δεν υπάρχουν αθώοι σε αυτή τη χώρα: στους τρομοκράτες, τους Εξαρχειώτες, τους Τούρκους, τους Ουτσεκάδες και άλλους συνήθεις ασύμμετρους εμπρηστές προστέθηκαν τώρα και οι ανεμογεννητριάδες. Διαβάζω στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι στον Μίστρο, στο χωριό της Εύβοιας που δεν έχασε μόνο βιός και ομορφιά αλλά και τέσσερις ανθρώπους του που έτρεξαν να αναμετρηθούν με τη φωτιά για να το σώσουν είναι πεπεισμένοι ότι «δεν μπορεί να ήταν τυχαίες οι φωτιές». Οι κάτοικοι αντιδρούσαν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών διότι θα κατέστρεφαν το τοπίο και θεωρούν ότι τώρα, με την απανθράκωση του δάσους, το έργο των επιδοτούμενων επιχειρηματιών ενέργειας διευκολύνεται. Δεν είναι τυχαίον, θα σκεφθούν και οι οικολογιστές, που εταιρείες πετρελαιοειδών προσφέρουν μεγάλα ποσά υπέρ των πληγέντων: δεν είναι φιλανθρωπία, απλώς χρηματοδοτούν την αντίστασή τους κατά των εναλλακτικών ανεμογεννητριών. Είμαστε όλοι ένοχοι λοιπόν – όχι επειδή δεν νοιαστήκαμε εγκαίρως για τα δάση, δεν καθαρίσαμε τα ξερόχορτα, δεν ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες, δεν επισκευάσαμε τα πυροσβεστικά οχήματα, δεν μαζέψαμε τα σκουπίδια, δεν είχαμε συστήματα συναγερμού ή εθελοντικές ομάδες να περιπολούν ούτε επειδή διαθέτουμε πολλά αεροπλάνα για να προστατεύσουμε τέσσερα μίλια άχρηστο εναέριο χώρο και ελάχιστα για τα εκατομμύρια στρέμματα δάσους, είμαστε ένοχοι διότι συνωμοτούμε εναντίον κάποιων άλλων αθώων που μα καταγγέλουν ως ενόχους. Επειδή συνωμότες είναι πάντα κάποιοι άλλοι και όχι εμείς, στην πραγματικότητα καθένας έχει αθωώσει τον εαυτό του για ό,τι συμβαίνει στον τόπο αυτόν. Καταγγέλλοντας όλους ως ενόχους, τελικά είμαστε όλοι αθώοι και ανεύθυνοι – ίσως μόνο ανεύθυνοι, εντελώς ανεύθυνοι.
Δ.Κ. Ψυχογιός,
Μιχαλακοπούλου 80"
Friday, August 10, 2007
September playlist
Monday, July 16, 2007
Χ marks the spot
Saturday, June 16, 2007
Double Feature
Διαβάζοντας τα δύο τελευταία paperback (και αναμένοντας τον DeLillo το φθινόπωρο) έχω την αίσθηση ότι με την εξαίρεση του Roth, o οποίος μοιάζει να αντλεί περισσότερο από προσωπικά βιώματα, οι υπόλοιποι δυσκολεύονται να εσωτερικεύσουν την ευρύτερη εικόνα, με αποτέλεσμα brilliant parts of a flawed whole.
Πώς γίνεται κανείς τρομοκράτης; Κατά τον Updike, όπως και καθετί άλλο – με μικρές πράξεις. Με καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνονται σταδιακά και στην πορεία συσσωρεύονται ως το point of no return. Με μια μικρή ένσταση για τις φροϋδικές εμμονές του, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει ο Updike τους ήρωές του διακρίνεται για την προσοχή με την οποία σκιαγραφεί το πρόβλημα της σύγχρονης ταυτότητας. Περισσότερο από πρόσωπα, ο Ahmad, o Jack Levy, η μητέρα του Ahmad είναι κινούμενες ταυτότητες που ορίζουν τον εαυτό τους πρώτα και κύρια ως αφηρημένες έννοιες: είμαι μουσουλμάνος, είμαι Εβραίος, είμαι καλλιτέχνιδα. Το όνομα το καθενός, η ανθρώπινη ατομικότητά του, έρχεται δεύτερη. Κατά συνέπεια είναι κρίμα ο συγγραφέας να επιλέγει για λύση της πλοκής μια συμβολική αναμέτρηση τόσο προσχηματική που θυμίζει Hollywood. Από την άποψη αυτή, το παρόμοιο θεματολογικά Τρομοκρατικό χτύπημα του αλγερινού Γιασμίνα Χάντρα είναι πολύ πιο ισορροπημένο – αν και ο Updike μάλλον κερδίζει στο επίπεδο της πρόζας.
Στη σελίδα 54, όπου περιγράφεται μια πυρηνική καταστροφή not with a bang but with a whimper, έχει περάσει ήδη κανείς το απόγειο του έργου του McCarthy: “the clocks stopped at 1:17. A long shear of light and then a series of low concussions”. Η παράγραφος είναι εκπληκτικά ελλειπτική, είσαι σχεδόν στη μέση της επόμενης πριν συνδυάσεις τα στοιχεία (ρολόι/λάμψη/διακόπτης = ηλεκτρομαγνητικός παλμός) και αντιληφθείς γιατί ο ήρωας σπεύδει να γεμίσει τη μπανιέρα με νερό. Ωστόσο, παρά το τοπίο της ομοιόμορφης στάχτης, παρά την εφιαλτική εικονογραφία των ανθρώπων που θα έπρεπε να διαβάσει η βαρόνη Thatcher για να δει πώς θα ήταν πραγματικά ο κόσμος της προφητείας της (“there is no such thing as society, there are only individuals”), παρά τη φρίκη που φροντίζει να αποκαλύπτει σε μικρές δόσεις, το βιβλίο δεν συγκινεί όσο θα περίμενε κανείς από τη φήμη που έχει ήδη αποκτήσει. Ίσως να είναι οι τυπικοί πολλές φορές διάλογοι. Ίσως ο προοδευτικός εθισμός στο τίποτα της καθημερινότητας των ηρώων. Ίσως και το ότι, παρά τους διθυράμβους των κριτικών, δεν αρκεί πάντα ένα μεγάλο θέμα από έναν μεγάλο συγγραφέα για να προκύψει ένα μεγάλο βιβλίο…
Tuesday, May 15, 2007
Curved Spacetime
Sunday, April 22, 2007
A walk in the park
Ο Απρίλιος του 1917 θα μπορούσε να λογίζεται ως η τυπική χρονολογία έναρξης της αμερικανικής ηγεμονίας – στις 2 του μηνός ο πρόεδρος Windrow Wilson δήλωσε με διάγγελμά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκατέλειπαν την ουδετερότητά τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα έσπευδαν στο πλευρό των δυτικών δημοκρατιών. Η μουτσούνα και η κατεβασμένη προβοσκίδα ανήκουν σε προκατακλυσμιαίο βρετανικό άρμα μάχης που γυμνάζει τις ερπύστριές του με αργό βάδην στη Νέα Υόρκη. Στα μετόπισθεν, ταρατατζούμ, πανηγύρια και το κτίριο Flatiron.
Στις 26 Απριλίου 1937 τα γερμανικά βομβαρδιστικά της Λεγεώνας Κόνδωρ έκαναν μια διάσημη βόλτα πάνω από την Guernica για να θαυμάσουν τη θέα και να διασφαλίσουν στον στασιαστή στρατηγό Franco τον έλεγχο των βιομηχανικών πόλεων της χώρας των Βάσκων. Παρέα με τον συνταγματάρχη Yague (στραβά το πηλήκιο) πανηγυρίζουν εδώ κάποιο άλλο ευδόκιμο γεγονός ενός πολέμου που κράτησε τρία χρόνια κυρίως επειδή ο Franco σκόπευε να εκμηδενίσει πλήρως το ηθικό και την προσωπικότητα των ηττημένων. Γάντια, ταινίες και μπότες είναι το hip συνολάκι των δεκαετιών ’30-’40. O Γιώργος Παπανδρέου πίσω από τον δικτάτορα είναι ο Serrano Suner, γνωστός και ως cunadissimo («μπατζανακικότατος»; Τη βοήθεια των Sraosha - Χοιροβοσκού, παρακαλώ), εξαιτίας της θέσης που του εξασφάλιζε στο καθεστώς το γεγονός της συγγένειάς του με τον generalissimo.
Το χαμόγελο της επιτυχίας
Χωρίς το χαρακτηριστικό ιατρικό προϊόν για το οποίο έγιναν ευρύτερα γνωστοί, αλλά με ένδυμα περιπάτου και βήμα χήνας, τρεις συνταγματάρχες take a morning stroll. Το υπουργικό φράκο, τελευταίο κατάλοιπο μιας εποχής της αστικής τάξης που είχε ήδη εκπνεύσει μισό αιώνα πριν, δίνει μια αρκούντως βρυκολακική αίσθηση, αλλά καθώς είναι μέρα μεσημέρι το ενδεχόμενο μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.
Friday, April 13, 2007
Little Green Men
Sunday, March 25, 2007
Flagship
Sunday, March 11, 2007
Flatfoot...
Friday, February 23, 2007
Five Years
1. Κατάλαβα οριστικά ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά σε νεαρή ηλικία, τις αποκριές που ντύθηκα Superman – αν και ακόμη έχω στο γραφείο μου ένα flyer με τον Clark Kent να βγάζει τα γυαλιά του και να ετοιμάζεται να πράξει τα δέοντα.
3. Διάβασα για πρώτη φορά το Watchmen του Alan Moore το 1994 καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα για ένα οκτάωρο, από τις 6 το απόγευμα ως τις 2 τα ξημερώματα – δεν θυμάμαι αν έφαγα, μάλλον όχι...
4. Έχω δει live τον William Gibson (all dressed in black, a bit aged) να διαβάζει αποσπάσματα από το All tomorrow’s parties – και δεν πήγα να μου το υπογράψει γιατί δεν μου λένε τίποτα τα signings…